Dakloos maar niet hulpeloos: Monique wil een nieuwe start in Oisterwijk maken

Al staat ze als dakloos te boek, stilzitten is niks voor Monique de Bresser. Dus stond de Oisterwijkse gisterochtend als vrijwilligster bij de Jumbo kratten in te pakken voor negentig huishoudens. Zo vlak voor de kerst kunnen die wat extra levensmiddelen goed gebruiken.

De jaarlijkse kerstactie is een initiatief van Stichting Oisterwijk Centraal in samenwerking met Jumbo Denissen en Mentorhulp Oisterwijk, het bedrijf van Karin Rentmeester. Zij weet als geen ander dat ook in Oisterwijk stille armoe wijdverbreid is.

Maar Monique heeft er geen moeite mee om voor haar misère uit te komen. ,,Dieper kan ik toch niet zinken”, weet ze op haar 42e. ,,Ik hoop snel iets te kunnen huren. Een plek waar ik mijn kinderen ook weer kan zien.”

Dieper kan ik toch niet zinken

Voor ze zich tot de daklozenopvang van Traverse in Tilburg moest wenden, doolde ze ‘s nachts door het centrum van Oisterwijk. ,,Na mijn scheiding twee jaar geleden ben ik bij mijn vader ingetrokken. Dat had ik nooit moeten doen. Het was gewoon geen plek waar ik twee pubers kon opvoeden. Ik hield het er op den duur ook niet meer uit.”

Zelfs in bed kon ze het niet meer keren. ,,Dus stond ik op en ging ik maar wat rondlopen. Piekeren wat me had bewogen om alles zomaar achter me te laten.”

‘Iedereen kan dit gebeuren’

Privé en werk zat het tegelijkertijd tegen. Monique werkte vijftien jaar lang in de Dorpsherberg. Terwijl het thuis met haar man niet meer boterde, raakte ook de zaak in zwaar weer. Monique nam in vertwijfeling een foute afslag. ,,Ik voel schaamte. Maar wat mij is overkomen, kan iedereen gebeuren.”

Na haar scheiding volgde een lange tocht langs hulpverleners en welzijnswerkers. Maar geen van hen wist de weg terug te bieden. Op antidepressiva wil ze haar leven niet bouwen en ook in alcohol en drugs is ze niet gevlucht.

Genoeg slechte voorbeelden

Wat dat betreft, heeft ze bij Traverse genoeg slechte voorbeelden gezien. ,,Ik probeer er daar het beste van te maken. Als er spanningen zijn, kom ik tussenbeide. En ik help met schoonmaken.”

Wat zou het mooi zijn als iemand in Oisterwijk nog dit jaar woonruimte voor Monique kan regelen

Monique weet inmiddels waar echte vriendschap uit bestaat. Een vrouw die haar nog kende vanuit de Oisterwijkse horeca, heeft zich over Monique ontfermd. Ze mag tweede kerstdag ook aanschuiven bij mensen die ze tot voor kort niet eens kende.

,,Maar wat zou het mooi zijn als iemand in Oisterwijk nog dit jaar woonruimte voor Monique kan regelen”, hoopt Karin Rentmeester van Mentorhulp. ,,Zodat ze een nieuwe start kan maken.”